Friday, October 2, 2009

ANALI KIZLI (ANALI KUZULU)


Malzeme: 3 su bardagi bulgur, 3 orta boy sogan, 250 gram kiyma, 2 tepeleme kasik margarin, 3 yemek kasigi biber salcasi, 1 tatli kasigi karabiber, 2 tatli kasigi kimyon, 2.5 tatli kasigi tuz, 1/2 su bardagi nohut, 250 gram dana eti, 3 yemek kasigi sivi yag, 5 su bardagi et suyu yada su, 4 yemek kasigi limon suyu

Yapilisi:
  1. Bulgur genis bir kaba alinir ve uzerine sicak su dokulur, kapagi kapatilir ve kabarmasi beklenir.
  2. 2 Sogan kucuk kucuk dogranir.
  3. Tencerede margarin eritilir ve kiyma ve soganlar katilarak, beraber iyice kavrulur.
  4. Bir yemek kasigi salca eklenir ve tekrar kavurmaya devam edilir.
  5. Atesten alinan kiymaya karabiber, kimyonun yarisi, tuz eklenir ve tekrar karistirilarak, sogumaya birakilir.
  6. Aksamdan islatilan nohut, duduklude kaynatilir.
  7. Kabaran bulgura bir yemek kasigi biber salcasi, kimyon, karabiber ve bir tatli kasigi tuz eklenir ve el islatilarak yogrulur.
  8. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar yapilir, icleri parmak yardimiyla acilir, kiymali karisimdan konulur ve tekrar yuvarlanarak kapatilir.
  9. Kalan bulgur hamurundan ise daha kucuk (findik buyuklugunde) icsiz toplar yapilir.
  10. Diger kalan 1 sogan rendelenir ve 3 yemek kasigi yag ile kavrulur. Uzerine kalan salca konur, et suyu eklenir.
  11. Kaynayan suya once kucuk kofteler, tuz ve haslanmis nohut atilir. Yaklasik 5 daika kaynatilir.
  12. Daha sonra buyuk kofteler atilir. Limon suyu eklenir ve buyuk kofteler uste cikana dek pisirilir.
  13. Tabaklara konulan corbanin uzerine istenilirse kizdirilmis yag dokulur ve kekik ve kirmizi biber ile servis yapilir.

Adana, Gaziantep,Mersin yorelerinde yaygin olarak yapilir.